Zdobyć czaszkę, zabrać skalpel

6 kwietnia 2012, 10:00

Leonardo da Vinci także sporządzał listy rzeczy do zrobienia czy zabrania w podróż. Na kartce z jego notatnika z ok. 1510 r. znalazło się sporo pozycji, nietypowych nawet z perspektywy czasów, w których żył. W końcu był geniuszem... Naukowiec z renesansu przypominał sobie, by opisać język dzięcioła i szczękę krokodyla, oddać do oprawienia książkę o anatomii czy zmierzyć zmarłego za pomocą jego palca.



Pierwsza na świecie klatka piersiowa wydrukowana z tytanu

14 września 2015, 14:45

Gdy u 54-letniego pacjenta zdiagnozowano mięsaka ściany klatki piersiowej, ekipa chirurgów zdecydowała się zastąpić usunięty mostek i część żeber wydrukowanym w 3D tytanowym implantem.


Kopce na kampusie LSU to najstarsze w Ameryce Północnej struktury wzniesione przez człowieka

24 sierpnia 2022, 10:43

Kopce znajdujące się na terenie kampusu Louisiana State University w Baton Rouge są najstarszymi w Ameryce Północnej strukturami wykonanymi ludzką ręką, donoszą autorzy najnowszych badań. Dwa 6-metrowe kopce to jedne z ponad 800 tego typu struktur zidentyfikowanych na terenie Louisiany


Plastry bekonu

Kanapka idealna

12 kwietnia 2007, 08:20

Badacze z Leeds University w Wielkiej Brytanii opracowali naukową formułę idealnej kanapki z bekonem. Uwzględnili w niej wiele zmiennych.


© freezelight

Nazwa chroni (częściowo) przed spamem

28 sierpnia 2008, 10:49

Zwykle skłonni jesteśmy uważać, że osoby używające tego samego serwisu pocztowego, będą otrzymywały mniej więcej tyle samo spamu. Okazuje się jednak, że tak nie jest. Z badań Richarda Claytona z Uniwersytetu w Cambridge wynika, że spamerzy nie atakują w ten sam sposób wszystkich użytkowników np. serwisu Hotmail czy Gmail.


Czym pachnie frytka?

9 lutego 2009, 13:11

Frytki są lubiane na całym świecie, więc zamiłowanie do tak przyrządzonych ziemniaków nie mogło ominąć także Europy. Słynne brytyjskie fish and chips to danie niemal narodowe, a i Duńczycy słyną ze swoich frytek, podawanych z majonezem w gazetowych rożkach. Czym pachną? Wbrew pozorom, nie tylko ziemniakami i rozgrzanym olejem, ale również toffi, kakao, cebulą, serem i deską do prasowania.


Smak i zapach poza Ziemią

12 marca 2009, 09:48

Dobrze przyprawione, pikantne potrawy są w przestrzeni kosmicznej wyjątkowo chodliwym towarem. Dzieje się tak, ponieważ wielu astronautów twierdzi, że w warunkach mikrograwitacji smaki są przytłumione. Stąd pociąg do ostrzejszych i bardziej cierpkich pokarmów niż te, które odpowiadałyby im na Ziemi.


Groźne DPI

13 marca 2009, 10:50

Coraz bardziej wydajne komputery napędzają rozwój Internetu, a z drugiej strony - zagrażają mu. Tim Berners-Lee, jeden z twórców Sieci, zwraca uwagę na technikę głębokiej inspekcji pakietów (DPI - deep packet inspection), która umożliwia śledzenie przesyłanych treści.


Minitrzęsienie dla astmatyków

29 maja 2009, 08:26

Pacjenci z astmą stosują przeważnie inhalatory ciśnieniowe z dozownikiem, ale często wytwarzają one duże krople leku, które pozostają w górnych drogach oddechowych, nie docierając do miejsca przeznaczenia. Dlatego też Australijczycy z Monash University w Clayton skonstruowali urządzenie wyglądające jak zegarek, wykorzystujące mechanizm przypominający małe trzęsienie ziemi (Lab on a Chip).


Mysz

Skala mysiego bólu

11 maja 2010, 08:40

Dr Jeffrey S. Mogil z McGill University stwierdził, że podobnie jak my, myszy wyrażają ból za pomocą min. Wbrew pozorom odkrycie to ma duże znaczenie, ponieważ nie tylko polepszy los zwierząt laboratoryjnych i pomoże weterynarzom w pracy, ale i pozwoli opracować skuteczniejsze leki przeciwbólowe dla ludzi.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy